Noordermarkt meer dan 400 jaar - sinds 1623 | ZAT open 9.00-16.00 u | MA open 9.00 tot max 14.00 u |

facebook instagram
https://www.noordermarkt-amsterdam.nl/uploads/images/fotostroke/Wederopbouw-0.jpg

Wederopbouw

Op 5 mei 1945 had de Duitse bezetter gecapituleerd. Het betekende voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog. Op 8 mei trokken Canadese bevrijders via de Berlagebrug Amsterdam binnen. De Amsterdammers waren massaal uitgelopen om de Canadezen te begroeten. Het was het startsein voor de bevrijdingsfeesten, die die hele zomer zouden duren.

Vanaf 1945 is de woningnood volksvijand nummer 1. De woningbouw ligt tussen 1945 en 1948 nagenoeg stil. De tekorten nemen tot 1948 nog toe. Het betekent dat jonge gezinnen en stellen zonder kinderen moeten inwonen bij familie. Er wordt flink gebouwd, maar de behoefte aan woningen blijft ook groeien. Eerst in aantallen: tot in de jaren zeventig hebben beleidsmakers het schrikbeeld voor ogen van 20 miljoen Nederlanders in het jaar 2000. Later ontstaat er, met de groeiende welvaart, meer en meer behoefte aan grotere woningen met meer comfort. Tot ver in de jaren tachtig verdelen gemeenten hun schaarse woningen met een distributiesysteem (2e alinea canonssociaalwerk.eu)-woningnood.

De wederopbouw is een periode van hard werken. Binnen een paar jaar wordt heel Nederland weer opgebouwd en groeit de economie. Het leven na de Tweede Wereldoorlog wordt steeds beter.